Fantastic TOTORO Meals

Meals of Japanese popular anime "Ghibli", that I cooked

黄トトロマヨサラダ Mayonnaise salad of the yellow TOTORO

黄トトロマヨサラダ

Mayonnaise salad of the yellow TOTORO

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野菜もタンパク質もたぷりのサラダの真ん中にいるのは、黄色い小トトロ。白身のボートに乗って、ひとり前を見つめています。いろどりがキレイで、とてもかわいいサラダ、作ってみてください。
A small yellow TOTORO is sitting at the center of salad. We can take good nutrition to have this salad. Let's cook this colorful, and very cute salad!


<<作り方動画挿入予定>>

作り方 How to cook it

材料(1人分) Ingredients for 1 person

卵         1個
an egg

たまねぎ      少し
a little onion

ブロッコリー    4〜7かけ
4-7 parts of cut broccoli

ボイルエビ     3〜4匹
3-4 boiled shrimp

マヨネーズ     大さじ3
3 tbsp of mayonnaise

塩こしょう     少々
salt n' pepper a little bit

黒ゴマ       2粒
2 black sesames


1. ブロッコリーと卵をゆでる。タマネギはスライスして水にさらしておく。
  Boil the broccoli and egg. And slice the onion and dip them into water.


2. 卵を縦(長い方の向き)に半分に切り、黄身は出してマヨネーズ大さじ1と混ぜる。白身は、片方は小さく切る。(白身のもう片方はトトロが乗るボートになる)
  Cut the egg lengthwise into half and half. Mix the yellow part with 1 tbsp of mayonnaise. And cut one of the white part into small. The other white part will be a boat for the TOTORO.


3. 黄身をトトロの形に成形し、白身のボートに乗せる。目をマヨネーズとゴマで作る。
  Shape the yellow part into the TOTORO, and put it to the white part boat. Then, make its eyes with mayonnaise and black sesames.


4. ブロッコリーとタマネギ、ボイルエビをマヨネーズと塩こしょうで和える。
  Mix the broccoli, onion, and shrimps with mayonnaise and salt n' pepper.


5. その真ん中に、白身のボートに乗ったトトロを置く。
  Put the TOTORO on the boat center of them.

ゆで豚のトトロ和え Boiled pork with a TOTORO

ゆで豚のトトロ和え

Boiled pork with a TOTORO

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やわらかくゆでた豚肉を、ペースト状にしたたらこで作ったトトロ形のソースで食べます。豚肉は味付けをせずにゆでますが、たらこにはアクセントとなる味つけがされています。豚肉をあっさりと、でもほど良い脂分やうまみが残るようにゆでるために、おからを使います!!付け合わせの野菜と一緒に食べるとおいしいです。食べるたびにトトロが崩れていくのが悲しい・・・
We eat boiled pork with with the sauce made from cod roe. I used soy pulp when boil the pork, because soy pulp makes meat tender! We can eat a lot of vegetables and meats :D

<<作り方動画挿入予定>>

作り方 How to cook it

材料(2人分) Ingredients for 2 person

豚ロース肉     200〜300g
200-300g of pork

おから       100g
100g of soy pulp

レタス       4〜5枚
4-5 leaves of lettuce

かいわれ大根    好きなだけ
radish sprouts as many as you want

たらこ       100〜150g
100-150g of cod roe

白ごま       大さじ1
1 tbsp of white sesame

ごま油       小さじ1
1 tsp of sesame oil

しょうゆ      小さじ2
2 tsp of soy sauce

スライスチーズ   1枚
1 sliced cheese

のり        1枚
a sea seed


1. 豚肉を、おからと一緒にゆでる。ゆであがったら冷まして、スライスする。
  Boil the pork with soy pulp. Then, let it cool and slice.


2. たらこと白ごま、ごま油、しょうゆを和える。
  Mix the cod roe, white sesames, sesame oil, and soy sauce.


3. お皿にちぎったレタスとかいわれ、豚肉を並べる。
  Put the cut lettuce, radish sprouts, and sliced pork to a dish.


4. たらこをトトロの形に成形し、切ったスライスチーズとのりで目、お腹を作る。
  Shape the cod roe into a TOTORO. Then, create its eyes and stomach with the sliced cheese and sea weed.


5. お皿の真ん中にトトロ形のたらこをのせる。
  Put the TOTORO made from cod roe to the center of the dish.

白トトロビシソワーズ White TOTOROs' vichyssoise

白トトロビシソワーズ

White TOTOROs' vichyssoise

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じゃがいもの濃厚なスープ、ビシソワーズの上に、真っ白なトトロたちをクルトンのように乗せてみました。白いパンでできたトトロの形を作るときは、キッチンばさみ以外にもトトロファミリークッキーを作ったときに使った、手作りクッキー型を使ってもキレイにできます!ミキサーを使うとなめらかに仕上がりますが、今回はミキサーを使わないバージョンで、紹介しています。白いスープに白いクルトン、やさしい見た目と味になりますよ〜
Put the white TOTOROs on the white soup of potatoes. you can use the hand-made cookie cutter in spite of the kitchen scissors to make the shape of the TOTOROs.


<<作り方動画挿入予定>>

作り方 How to cook it

材料(1人分) Ingredients for 1 person

じゃがいも     1個
1 potatoes

たまねぎ      4分の1個
quarter of onion

牛乳        200ml
200ml of milk

コンソメキューブ  1個
a cube of powdered cooking stock

塩         少々
salt a little bit

食パン       1枚
1 slice of white bread

スライスチーズ   1枚
1 sliced cheese

のり        1枚
1 sliced sea weed


1. じゃがいもは小さく切り、レンジで3〜5分間チンする。タマネギはおろしておく。
  Cut the potatoes, and microwave for 3-5min. And mince the onion.


2. じゃがいもはフォークでつぶす。鍋にじゃがいもとタマネギ、牛乳を入れて温める。
  Press the potatoes. Put the potatoes, onion, and milk into a pot. Then, boil them.


3. 鍋にコンソメと塩を加えてさらに温める。
  Put the cube of powdered cooking stock and salt.


4. 食パンをトトロの形に切る。スライスチーズも切り、白目とお腹の形にする。
  Cut the white bread to shape TOTOROs. And cut also sliced cheese to shape TOTOROs' eyes and stomach.


5. トトロ形の食パンに切ったスライスチーズをのせ、オーブントースターで3分焼く。
  Put the cheese on the bread. And bake for 3min in an oven.


6. のりを切って黒めと鼻、おなかの模様にする。スープの上にのせて浮かせる。
  Cut the sea weed to make black eyes, nose, and design of stomach.

アジのサラダ丼ぶりトトロのせ The horse mackerel salad bowl sitting a TOTORO

アジのサラダ丼ぶりトトロのせ

The horse mackerel salad bowl sitting a TOTORO

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酢じめにしたアジを野菜とあわせて、丼ぶりにしました。大根おろしとネギ、のりで作った小トトロは、しょうゆでちょっと色を変えてみました。ポイントは、大根おろしの水分をきちんと取り除くこと。ほかにも好きな野菜を入れて、かわいいお刺身丼ぶりを作ってみてください!
The hourse mackerel and other vegetables are on the vinegar rice. I made this small TOTORO with white radish, green onion, and sea weed. And I changed it's color by soy sauce. You can put other kinds of vegetables, your favorite.


<<作り方動画挿入予定>>

作り方 How to cook it

材料(1人分) Ingredients for 1 person

ご飯        1人前
rice for 1 person

アジ(3枚おろし) 1匹分
a horse mackerel, filet in 3 pieces

かいわれ      好きなだけ
radish sprouts, as many as you want

ミョウガ      1個
a Japanese ginger

長ネギ       好きなだけ
green onions, as many as you want

大根おろし     好きなだけ
minced white radish, as many as you want

すし酢       小さじ1
1 tsp of vinegar for sushi; sweet type of vinegar

しょうゆ      小さじ1
1 tsp of soy sauce

塩         少々
salt a little bit

酢         大さじ2
2 tbsp of vinegar


1. アジを一口大に切り、酢につけておく。ミョウガと長ネギは小さく切っておく。
  Cut the horse mackerel and dip into vinegar. And cut the Japanese vinegar and green onion.


2. すし酢をまぜたご飯の上にかいわれ、ミョウガ、長ネギ、アジを盛りつける。
  Put the vinegar-for-sushi-mixed rice to a bowl. Then, put the radish sprouts, Japanese ginger, green onion, and the horse mackerel on it.


3. 大根おろしをよく絞って水分を抜き、トトロの形に固める。
  Wring to remove moisture from the minced white radish, and shape like TOTORO.


4. 長ネギの白い部分で白目、のりで黒目をそれぞれ切って作り、貼付ける。
  Make TOTORO's eyes with the white part of the green onion, and make black eyes with sea weed.


5. トトロをのせたら、しょうゆと塩をかける。
  Put the TOTORO on the bowl, and put soy sauce and salt.

彩りトトロずし Colorful sushi of TOTORO

彩りトトロずし

Colorful sushi of a TOTORO

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梅とミョウガ入りの、香りのいい赤いまぜごはんに、かわいい緑色の星形オクラと黄色いトトロをのせました。オクラのいろいろな部分の、それぞれ特徴を生かしてトトロのパーツに使ってみました。色も食材の相性も良い、彩りのきれいなちらし寿司?です♪
An yellow TOTORO is on the mixed vinegar rice, tastes plum and Japanese ginger.It must be so good flavor. And star shape okura is on TOTORO's head like a kind of decoration. You can cook this colorful and delicious meal.

<<作り方動画挿入予定>>

作り方 How to cook it

材料(1人前) Ingredients for 1 person

ご飯       1人前
rice for 1 person

ミョウガ     1個
a Japanese ginger

梅干し      1個
a pickled plum

オクラ      2個
2 okuras

挽き肉(豚・牛) 70〜100g     
70-100g of minced meat

卵        2個
2 eggs

すし酢      小さじ1
1 tsp of vinegar for sushi; sweet type of vinegar

マヨネーズ    少し
mayonnaise a little


1. お湯を湧かし、オクラを軽く(10秒くらい)お湯に通す。
  Boil water and put okuras there for about 10 seconds.


2. 卵を割りそれぞれ黄身と白身にわけてから、それぞれを小さい鍋で弱火で焼く。(薄くならないように)
  Separate the eggs' yellow part and white part. Then bake each, not to be thin.


3. 焼けたらキッチンばさみで、黄身はトトロの形に切り、白身は丸く切って白目とお腹とする。
  Cut the yellow part to shape a TOTORO. And also cut the white part to shape stomach and eyes.


4. オクラの一番下の先っぽをトトロの黒目にする。さらに細い部分を鼻に使い、オクラの側面でお腹の模様を切って作る。
  Use the okuras' terminal as black eyes. And cut to make nose and design of stomach too.


5. 作ったパーツはマヨネーズで、黄身でできたトトロに貼り付ける。残りのオクラは小さく切っておく。
  Paste each part to TOTORO's body with mayonnaise as a glue.


6. ご飯にすし酢と、細く切ったミョウガ、梅干しを混ぜる。
  Mix the rice, vinegar, cut Japanese ginger, and pickled plum.


7. 混ぜたご飯をお茶碗に盛り、上にオクラとトトロをトッピングする。
  Put the mixed rice to a rice bowl. Then, decorate with the okuras and the egg TOTORO.
  Divide the somen into 3 each. And insert them to TOTORO's cheek as whiskers.

まるごとトトロキーマカレー Keema curry of the big TOTORO

まるごとトトロキーマカレー

Keema curry of the big TOTORO

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大トトロまるごと1匹がカレーに!お腹は白いご飯で。ご飯を盛れば盛るほど、トトロはメタボになります。どこからスプーンを入れて食べるか迷いますね・・・今回は、カレーライスの味を引き立たせる具材をつかってトトロの顔を表現しました。
Keema curry is a kind of minced-meat curry. Many kinds of vegetables are in there too. If you put rice a lot, the TOTORO will be fat :D

<<作り方動画挿入予定>>

作り方 How to cook him

材料(大トトロ 1匹分) Ingredients for 1 big TOTORO

ご飯       1人前
rice for 1 person

ほうれん草    少し
spinach a little

ニンジン     4分の1本
quarter of carrot

タマネギ     4分の1個
quarter of onion

挽き肉(豚・牛) 70〜100g     
70-100g of minced meat

しいたけ     2〜3個
2-3 shiitake mushrooms

トマト      半分
a half tamato

スライスチーズ  1枚
1 sliced cheese

昆布       1枚
1 kelp

そうめんの麺   2本(3等分×2本)
2 somen; thin white noodle

おろしニンニク  少し
minced garlic a little

おろしショウガ     少し
minced ginger a little

カレー粉     大さじ1
1 tbsp of curry powder

ウスターソース  大さじ1
1 tbsp of worcestershire sauce

塩こしょう    少々
a little bit salt n' pepper


1. みじん切りにしたタマネギとニンジン、おろしニンニクとおろしショウガをフライパンで炒める。
  Stir fry the minced onion, minced carrot, minced garlic, minced garlic on the frying pan.


2. 挽き肉を加えてさらに炒める。
  Put the minced meat into the frying pan, and stir fry them.


3. 一口大に切ったほうれん草とトマト、みじん切りにした椎茸を加えてさらに炒める。
  Put the cut spinach, cut tomato, and minced shiitake mushrooms into there. then, mix and stir fry them.


4. カレー粉、ウスターソース、塩こしょう、水を少し加えてさらに炒め、水分を飛ばす。
  Put the curry powder, worcestershire sauce, salt n' pepper, and water a little into the frying pan. then, stir fry to remove moisture.


5. お皿の中心からちょっとずらしてご飯を盛り、その周りにカレーを盛りつけてトトロの形にする。
  Put rice into a dish, and put curry around it to shape a TOTORO.


6. スライスチーズを丸く切りトトロの白目にする。昆布も丁寧に切って、黒目とお腹の模様にする。
  Cut round the sliced cheese to make TOTORO's eyes. Then, also cut the kelp to make black eyes and design of stomach.


7. 1本を3等分に折ったそうめんを左右にそれぞれさし、ヒゲにする。
  Divide the somen into 3 each. And insert them to TOTORO's cheek as whiskers.

小トトロ入りそうめんおすまし A small TOTORO in clear soup

小トトロ入りそうめんおすまし

A small TOTORO in clear soup

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すまし汁のお風呂で半身浴する小トトロ。大きめのおふにちょっと細工をして、作りました。これもまた、おすましの味を壊さないような材料をつかって作っています♪大人の味がするおすましにトトロが入ってたら、子どももきっと喜んで食べてくれるはず^^
Japanese style good flavor soup. I made the small TOTORO with a dry baked wheat gluten. And I put "somen"; very thin white noodles made from wheat flour.

<<作り方動画挿入予定>>

作り方 How to cook it

材料(おすまし 1人前) Ingredients for 1 person

おふ      1個
a dry baked wheat gluten

そうめん    10〜30g
10-30g of somen; thin noodles

ほうれん草   少し
spinach a little

豆腐      2〜5切れ
2-5 cut tofu

のり      1枚
a sea weed

エリンギ    少し
eringi mushrooms a little

白だし
shirodashi; white soy sauce with soup stock

マヨネーズ   少し
mayonnaise a little


1. そうめん、エリンギ、ほうれん草はゆでておく。ほうれん草は一口大に切る。
  Boil somen, eringi mushrooms, and spinach. And cut the spinach and eringi mushrooms into bite-size.


2. エリンギの白い部分をうすく丸く切り、トトロの白目を作る。黒目はのりで作る。
  Make TOTORO's eyes with the white part of eringi mushrooms. And make black eyes with sea weed.


3. 楕円形のおふの長い部分を少し切る。(トトロの耳と耳の間の部分)
  Cut the dry baked wheat gluten a little to make TOTORO's ears.


4. おふにエリンギとのりで作った目をつける。(マヨネーズを接着剤代わりにします!)
  Paste the eyes to the dry baked wheat gluten. You have to use mayonnaise as a glue!


5. 鍋に白だしと水を入れ沸騰させ、ほうれん草、豆腐、そうめん、切り取った部分のおふを入れる。
  Boil water and shirodashi on a pot. Then, put the spinach, tofu, and somen.


6. おわんに盛りつける。最後に小トトロを入れる。
  Pour them into a bowl. The last, put the TOTORO on them.